Tijd voor een volgende stap!

Sinds 2015 verbindt, inspireert, informeert en adviseert Logistiek010 bedrijven die een bijdrage willen leveren aan duurzame oplossingen om de leefbaarheid in Rotterdam te verbeteren. Overheid, kennisinstituten en bedrijfsleven werken hiervoor al ruim 2 jaar samen aan duurzame oplossingen die voor iedere ondernemer haalbaar is. 

Op 3 oktober 2018 organiseren TLN, evofenedex, De Verkeersonderneming en gemeente Rotterdam Logistiek010+, het event voor ondernemers in de transport of logistiek in & rond Rotterdam. Een dag met o.a. inspirerende sprekers, een verrassend “kennisplein", koplopers in het vakgebied presenteren nieuwe invalshoeken, dynamische mogelijkheden en oplossingen die voor iedere ondernemer haalbaar zijn. Organisaties geven u stof tot nadenken om direct in actie te komen.

Dit zijn onze keynote sprekers:

Judith Bokhove

Wethouder Mobiliteit gemeente Rotterdam

Judith Bokhove is sinds 5 juli 2018 wethouder Mobiliteit in Rotterdam namens GroenLinks. Voor haar is het allerbelangrijkste dat Rotterdam een veilige, schone en toekomstgerichte stad is. Dat overheid, kennisinstituten en bedrijfsleven zich samen sterk maken voor duurzame oplossingen. Door elkaar te ontmoeten, te kijken wat de ander nodig heeft én elkaar de kansen te bieden.

Stefan Holthausen

Algemeen directeur / CEO van Holthausen Group

Holthausen Clean Technology maakt voertuigen en apparaten duurzaam met behulp van waterstof technologie. Ook is Holthausen bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van tankstations voor duurzame brandstoffen in heel Nederland. Dit onder de noemer Energy Points. Holthausen gaat in op de vraag wat het voor ondernemers betekent om de overstap te maken naar waterstof.

Ron van Duin en Ewoud Moolenburgh

Hogeschool Rotterdam - LEVV-LOGIC project

In het project LEVV-LOGIC is onderzoek gedaan naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) voor de levering van goederen in steden. In dit project werd gewerkt aan nieuwe kennis over logistieke concepten en business modellen met LEVV. Met als doel deze kennis toe te passen voor een rendabele inzet van LEVV voor stadslogistiek. Vandaag worden de resultaten gepresenteerd.

Programma

Vanaf 13.00 uur 
Ontvangst.

13.30 uur
Welkomstwoord door dagvoorzitter Cees Vingerling.
Sinds 2015 is hij namens De Verkeersonderneming gebiedsregisseur Rotterdam Zuidwest en is hij namens VNO-NCW mobiliteitsmakelaar Rotterdam. Hij gaat in op het thema “Tijd voor een volgende stap” en nodigt u uit om uw volgende stap te delen.

14.00 uur
Start workshops
Zoals van ons gewend, zijn er weer inspirerende sprekers aanwezig, meer informatie hierover volgt later. Workshops Na het plenaire gedeelte kunt u deelnemen aan veel verschillende workshops omtrent de logistiek in en rond Rotterdam. Centraal staat de vraag “Wat kan een volgende stap zijn”. Meer duurzaam? Meer schoon? Meer efficiënt? Of meer …’ Tijdens de interactieve workshops wordt kennis gedeeld en wordt u uitgedaagd om oplossingen omtrent efficiëntere logistiek en verduurzaming aan te dragen.

De eerste workshops zijn al bekend:

Bouwen midden in de stad

Een groot bouwproject midden in de stad kent vele nadelen: een kleine bouwplaats, beperkte opslagcapaciteit en weinig laad- en losmogelijkheden. Toch verloopt de bouw van het Forum aan de Coolsingel in hartje Rotterdam zeer gestaag. De aannemer heeft een aantal creatieve oplossingen gevonden om de problemen het hoofd te bieden. Tijdens de workshop word je meegenomen in de maatregelen en geleerde lessen van het Forum. Van probleem naar oplossing: kansen in de bouwlogistiek in hartje stad.


Deze workshop wordt verzorgd door Mark Moerman, Count & Cooper en Bas Timmers, De Verkeersonderneming

Opladen en -lossen in de binnenstad

We gaan het doen! Bevoorraden met elektrisch aangedreven vrachtauto’s in de binnenstad. Ze zijn er nog nauwelijks, maar dat gaat veranderen. Maar als ze er straks zijn, moeten ze ook voluit inzetbaar zijn. Stilstand is onverkoopbaar in de logistieke operatie. Dus opladen waar en wanneer het past in de planning. Daar komt veel bij kijken. Huiswerk om te regelen voordat de zero emission vrachtauto’s er zijn. De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan want zonder opladen valt er straks niets te lossen!


Deze workshop wordt verzorgd door TLN en evofenedex

DKTI project: FLEX EV -snellaadplein

Hoe kunnen we een Zero Emissie stadslogistiek realiseren: naast vragen rond zero emissie voertuigen is er ook nog veel rond laadstrategieën die bij kunnen dragen. Slim laden tijdens een rit verhoogt niet alleen de effectieve actieradius van een elektrisch voertuig, het voertuig zelf zou ook met kleiner accupakket uitgevoed kunnen worden. Op het moment is het echter nog niet duidelijk op welke wijze (snel)laden geïntegreerd kan worden in de dagelijkse operaties, waar (snel)laadinfrastructuur zou moeten komen, hoe er capaciteit gereserveerd kan worden, etc. Over deze vragen denken we vanuit het project FLEX EV ook na. In deze workshop stelt het consortium FLEX EV hun concept voor: door een innovatief semi-publiek snellaadplein op een strategische locatie kan laden effectief georganiseerd worden en kunnen voertuigen langer worden ingezet. Tijdens de workshop wordt de aanpak in het project gedeeld, maar is er vooral ook ruimte voor feedback en ideeën: in hoeverre zou dit concept voor jouw de transitie naar zero emissie kunnen versnellen? Wat zou er voor jou qua laadinfrastuctuur handig of nodig zijn?


Deze workshop wordt verzorgd door PitPoint en TNO, namens het gehele consortium FLEX EV (PitPoint, TNO, DHL, Roadrunner Koeriers & Emoss).

Duurzame stadslogistiek

Of het nou een brief is of een pallet: alle post, pakketten en goederen moeten allemaal op een verantwoorde manier de stad in én uit. Door de toenemende drukte in de stad moeten we nadenken over slimme en efficiënte stedelijke distributie. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? En, hoe kunnen we Stadslogistiek verder opschalen? In deze workshop delen we graag de ervaringen van PostNL en gaan we met u in gesprek over de kansen en uitdagingen die we samen kunnen pakken en aangaan.


Deze workshop wordt verzorgd door PostNL

Bespaar eenvoudig op uw wagenparkkosten

Verizon Connect levert een GPS fleet managementsysteem en helpt bedrijven om het wagenpark slimmer te beheren, de productiviteit te verhogen en om te besparen op wagenparkkosten. Dit jaar hebben zij een marktonderzoek gedaan naar het rijgedrag onder bestuurders van bestelbussen. Daaruit kwamen een aantal opmerkelijke cijfers naar voren. Jan Willem gaat in op deze resultaten en laat u zien waar u als bedrijfseigenaar nog winst kan behalen.


Deze workshop wordt verzorgd door Jan Willem Doornbos, Senior Marketing Manager Central Europe, werkt sinds 2014 voor Verizon Connect, voorheen bekend als Fleetmatics.

H2Share en de kansen voor waterstof voor bedrijven

WaterstofNet coördineert het Europese project H2-Share in samenwerking met een 15-tal partners. Binnen H2-Share zal een heavy-duty waterstoftruck en een mobiel waterstoftankstation gebouwd en gedemonstreerd worden. Tijdens deze workshop vertelt WaterstofNet over het project H2share en de kansen van waterstof voor bedrijven voor hun wagenpark op basis van haar ervaring uit concrete projecten. WaterstofNet ontwikkelt en realiseert duurzame waterstofprojecten waaronder op het gebied van heavy duty trucks. 


Deze workshop wordt verzorgd door Wouter van der Laak, ‘projectmanager Heavy Duty’ bij WaterstofNet.

Zuinig, duurzaam en veilig rijgedrag stimuleren

Het rijgedrag van uw buitendienstmedewerkers heeft een grote invloed op de wagenparkkosten. Ctrack heeft software ontwikkeld waarmee u rijgedrag monitort én verbetert, waardoor brandstof- en onderhoudskosten dalen. Tegelijkertijd neemt de CO2 uitstoot af en daalt het aantal schades. Wat klanten vertellen die Ctrack Cdrive gebruiken: “het rijgedrag is met zo'n 40% verbeterd” en “sinds we Cdrive gebruiken is het brandstofverbruik met ruim 10% gedaald”. Rijgedrag verbeteren is goed voor de mobiliteitskosten en uw bedrijfsimago. Natuurlijk blijven sluitende uren- en kilometerregistraties erg belangrijk, maar fleetmanagement is al langer veel meer dan dat en daarover vertelt Ali Cemrek, Sales Manager Ctrack Benelux, in de workshop 'Hoe u zuinig, duurzaam en veilig rijgedrag stimuleert'.

ECOSTARS

Zeggen dat je bedrijf zoveel mogelijk duurzaam werkt is makkelijk, maar hoe weten je klanten dat zeker? Dat kan met ECOSTARS, een Europese erkenningsregeling voor duurzame vervoerders van vracht en personen. Tijdens deze workshop vertelt gemeente Rotterdam over nieuwe ontwikkelingen en behaalde resultaten met ECOSTARS. Ook wordt aan de nieuwe leden het ECOSTARS certificaat uitgereikt en voorgesteld hoe zij met hun bedrijfsvoering bijdragen aan duurzaamheid.


Deze workshop wordt verzorgd door Esra Broekhof, programmamanager ECOSTARS, gemeente Rotterdam.

Kennisplein

De hele middag is het kennisplein geopend en kunt u 1-op-1 in gesprek gaan met ondernemers die interessante oplossingen bieden.

Weerzien Aan het einde van de middag kunt u uw vakgenoten ook ontmoeten tijdens de afsluitende netwerkborrel. Cees Vingerling neemt hier de dag door en probeert samen met u om de bijeenkomst waarde te geven voor de logistiek in Rotterdam.