Tijdens het congres Green Deal 010 In the spotlights introduceerde wethouder Langenberg de Rotterdamse Chauffeurswedstrijd. In deze competitie strijden chauffeurs met een app om de titel Beste chauffeur van Rotterdam. Ontwikkelaar CGI beantwoordde vragen over de app tijdens de workshop In-car systemen.

 

Op welke elementen kunnen chauffeurs scoren bij de Rotterdamse Chauffeurswedstrijd?

Het systeem kijkt naar toerental, remgedrag en stationair draaien. Deze drie elementen sluiten aan op de meeste fleetmanagementsystemen. Daardoor zijn ze goed te meten. Uiteraard zijn er nog meer factoren van invloed op het brandstofverbruik, maar we focussen nu op deze drie.

Waarom zou een transporteur meedoen aan de wedstrijd als het bedrijf het gedrag van chauffeurs kan zien op het In-carsysteem?

We zien dat veel bedrijven niet actief gebruikmaken van de informatie uit het fleetmanagementsysteem. Ze gebruiken de data niet om het rijgedrag te verbeteren. We hopen dat deze wedstrijd bedrijven motiveert om meer gebruik te maken van die gegevens. Bovendien motiveert het wedstrijdelement chauffeurs om extra hun best te doen.

Op sommige routes gebruik je meer brandstof dan op andere. Houdt de game daar rekening mee?

We houden rekening met de verschillende typen routes. In de stad leg je minder afstand af, rij je minder snel en is het drukker dan in het buitengebied. Het systeem houdt hier rekening mee. Op routes in de stad mag je bijvoorbeeld vaker hard remmen dan in het buitengebied.

Hoeveel kunnen bedrijven besparen met de game?

We testen het systeem nu vier maanden bij DHL. Daar heeft het een brandstofbesparing van 5% opgeleverd.

Zorgt de game ook voor een besparing op langere termijn?

In het begin zien we dat chauffeurs heel enthousiast zijn en dat het rijgedrag flink verbetert. Na vier maanden lijkt de motivatie ietsje af te vlakken. Toch hebben we bij gezien dat het niveau ook na langere tijd redelijk wordt vastgehouden. Als je op termijn 3% op brandstof bespaart in plaats van 5%, dan is dat nog altijd een flinke winst.