Aanschafsubsidie elektrische bestelauto’s (SEBA)

Een man met ladder poseert voor zijn bestelauto voor het centraal station in Rotterdam

Elektrische bestelauto’s zijn goedkoper in onderhoud en gebruik, maar duurder in de aanschaf. Daarom stelt de Rijksoverheid een subsidie beschikbaar van maximaal 12 % voor ondernemers voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelauto. Let op: 2024 is het laatste jaar voor deze subsidie!

Houd de website van RVO in de gaten voor updates.

Bij de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) is het subsidiebedrag een bepaald percentage van de nieuwprijs, met een maximum van 5.000 euro.

  • Grote onderneming: 7% van netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 7% van verkoopprijs zonder btw.
  • Middelgrote onderneming: 10%
  • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: 12%.

In combinatie met de subsidie kunnen ondernemers fiscale instrumenten inzetten die een korting opleveren bij de aanschaf van een schone bestelauto aantrekkelijk maken, zoals milieu-investeringsaftrek. Lees hier alles over elektrisch rijden.

Extra uitstel subsidievaststelling

Het aanvragen van de subsidievaststelling doet u uiterlijk 12 maanden na de datum van de subsidieverlening. Als de levertijd van de bedrijfsauto(‘s) vertraging oploopt, kun je bij het RVO een verzoek doen tot uitstel van de vaststelling met maximaal 7 maanden.

Gratis adviesgesprek

Weten wat voor jou het beste moment is om over te stappen op elektrisch? Plan dan een gratis advies met een van onze logistiek makelaars en kijk hier wat de mogelijkheden (nu al) zijn.

Waar moet je op letten?

  • Door de Tweede Kamerverkiezing 2023 wordt de begroting voor 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat later behandeld. De SEBA is onderdeel van deze begroting. Pas als de Eerste en Tweede kamer ermee akkoord zijn, opent de SEBA. De Tweede Kamer heeft de begroting op 30 januari vastgesteld. Het is nog onbekend wanneer de Eerste Kamer dit bespreekt. De SEBA opent hierdoor waarschijnlijk niet voor eind maart 2024. Houd de website van RVO in de gaten voor updates over deze subsidie.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de subsidieaanvraag nog niet aan je geleverd zijn en niet op jouw naam staan.
  • Wanneer je de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Dat betekent dat de koop- of leaseovereenkomst op een latere datum definitief is. Je vraagt dus eerst de SEBA aan met een nog niet-definitieve overeenkomst. In deze niet-definitieve overeenkomst moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is. In de overeenkomst mag ook staan dat de koop of financial lease pas definitief wordt zodra er een positief besluit op de subsidieaanvraag is. Dit is een opschortende of ontbindende voorwaarde. Je kunt bijvoorbeeld het volgende in de overeenkomst opnemen: ‘Order wordt definitief na indiening aanvraag SEBA’ of ‘Order wordt definitief na toekenning aanvraag SEBA’.
  • De bedrijfsauto is nieuw. Dit betekent dat de volgende 3 punten dezelfde datum hebben: 1) Datum eerste tenaamstelling in Nederland; 2) Datum eerste toelating en 3) Datum laatste tenaamstelling.
  • De bedrijfsauto heeft een netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van € 20.000 of meer. Let op: netto catalogusprijs en verkoopprijs zijn zonder btw.
  • De elektrische bedrijfsauto in voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen heeft een WLTP-actieradius van minimaal 100 kilometer.

Meer informatie

Lees meer over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Of neem gerust contact op met uw adviseur van Gemeente Rotterdam.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Plug In 010 - Alles over de zero-emissiezone van Rotterdam – Donderdag 28 maart – Ben jij er ook bij?