Rotterdam en Den Haag zetten in op elektrisch busvervoer

Vervoersbedrijven HTM in Den Haag en RET in Rotterdam zetten de komende jaren in op elektrisch vervoer. Dat hebben de bedrijven afgesproken met de betrokken gemeenten.

HTM en RET tekenden vandaag een contract waarin staat dat ze tot 2034 het busvervoer in hun regio mogen verzorgen op voorwaarde dat ze overgaan op volledig uitstootvrij vervoer.

Zero-emissie

Volgens RTV Rijnmond konden andere vervoerders niet meedoen aan de aanbesteding, maar was de voorwaarde voor de gunning de invoer van schone bussen. De RET wil in 2030 honderd procent zero-emissie bussen laten rijden in de regio Rotterdam.

Vanaf 2019 gaan de eerste 55 elektrische bussen rijden in het centrum van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Ook worden dan hybride bussen ingezet op langere lijnen. In alle bussen komt OV-chipkaartapparatuur die geschikt is voor mobiel betalen, USB oplaadpunten, wifi en meertalige reisinformatie.

Stroom van tram

HTM wil volgens Omroep West in 2025 uitstoot-vrij zijn. Volgend jaar gaan er acht elektrische bussen rijden op een eerste lijn, later wordt dat uitgebreid. HTM zet daarnaast in op een bijzondere techniek: de maatschappij wil de elektrische bussen laten opladen aan de bovenleiding van de tram.

Volgens HTM is deze techniek veelbelovend en een stuk goedkoper dan de bouw van een laadstation. De bus hoeft niet zoals een elektrische auto aan het stopcontact, maar maakt met een beugel contact met de bovenleiding van de tram. Op die manier is de bus binnen een paar minuten opgeladen voor een ritje door de stad. In Wenen wordt deze techniek al gebruikt. Op 29 mei is een eerste proef in Den Haag.

De vervoersbedrijven willen de komende jaren gefaseerd de schone bussen invoeren.

Bron: NOS

Beeld: Beeldbank RET