Logistiek 010

Zero Emissie Stadslogistiek in Rotterdam

Graag nodigen we je uit voor het online evenement van Logistiek 010 op woensdag 9 december 2020, van 15.30 uur tot 17.00 uur. Een niet te missen event als je goederen vervoert of laat vervoeren in Rotterdam.

Tijdens de vorige editie van Logistiek 010 heeft de gemeente Rotterdam de oproep gedaan om deel te nemen aan het Convenant Zero Emissie Stadslogistiek Rotterdam. Hier is gehoor aan gegeven! Begin december verbinden 57 organisaties zich aan dit convenant met concrete acties om stadslogistiek efficiënt en emissievrij te maken. Onderdeel van dit convenant is de bekendmaking van de Zero Emissie Zone voor stadslogistiek (ZES-zone), die vanaf 1 januari 2025 van kracht wordt.

Het officiële programma eindigt om 17.00 uur, daarna is er nog gelegenheid om online te netwerken. Let op, de link wordt niet ondersteund door internet Explorer. Gebruik daarom een andere webbrowser, ook tijdens het evenement.

Programma:

15.30 - 15.45         Welkom door wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal).
Dit vindt plaats in online ruimte: STAGE. Klik hiervoor op het icoon in de kolom aan de linkerkant van het beeldscherm.

15.45 - 16.15         Talkshow onder leiding van Rogier Elshout. Zero Emissie Stadslogistiek: het convenant en de Zero Emissie Zone.

  • Jan Robbert Albrechts (Gemeente Rotterdam) – Convenant ZES Rotterdam en zero emissie zone
  • Iwan Blokker (Lessgo) – emissieloze stadsdistributie
  • Wilco Ledderhof (Suez) – white label afvalinzameling

16:15 -17:00 Sessies:
     

1. Elektrisch rijden en laden

Investeren in elektrisch rijden kan veel vragen oproepen: wat is de actieradius, hoe vaak kan er opgeladen worden en wat zijn de kosten. De online simulator elektrisch rijden is een praktische tool die ondernemers op dit terrein handvatten geeft.

Districon heeft de simulator ontwikkeld in opdracht van TLN en evofenedex en met steun van de Topsector Logistiek.

Een goede laadinfrastructuur is een andere voorwaarde om elektrisch rijden succesvol te maken. Daarom gaan we in het tweede deel van de workshop met het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) in op de ontwikkeling van laadinfrastructuur en de activiteiten die worden ondernomen om genoeg laadinfrastructuur beschikbaar te hebben in Nederland
Organisatie: evofenedex / TLN
Presentatie:
- Sanne Aelfers – Districon (online simulator elektrisch rijden)
- Jeroen Kroonen – NKL Nederland (Nationale agenda laadinfrastructuur) 
- Anne-Marie Nelck – TLN (intro en moderator)

2. Stadslogistiek: slimmer en schoner de stad in

Waarom het zelf uitvinden als je van anderen kunt leren? In deze worskhop delen we -aan de hand van praktijkvoorbeelden- do’s and don’ts op het gebied van efficiënte stadslogistiek en emissievrij vervoer.

Organisatie: De Verkeersonderneming
- Henk Kolenbrander – De Verkeersonderneming (moderator)

3. Subsidieregelingen slimme en schone logistiek

Welke subsidies en stimuleringsmogelijkheden zijn er in Rotterdam? Tijdens deze workshop kom je alles te weten over de subsidie Bouwlogistiek en de toekomstige subsidieregeling LabZES, bedoeld voor projecten die bijdragen aan efficiënte en emissievrije stadslogistiek in Rotterdam. Daarnaast praten we je bij over de voorwaarden om voor de subsidie in aanmerking te komen en welke privileges je hebt als je goederen vervoert met emissievrije voertuigen.

Organisatie: Gemeente Rotterdam
Presentatie:

- Han van der Steen – Gemeente Rotterdam
- Jos Streng – Gemeente Rotterdam (moderator)

4. Elektrische bestelauto’s: ook voor jou financieel en operationeel haalbaar?

Nu investeren in elektrische bussen of toch nog een paar jaar rijden op diesel? Dat is de vraag die veel ondernemers bezighoudt. Tijdens deze workshop krijg je tools en kennis aangereikt waarmee je die vraag kunt beantwoorden. De E-besteladviestool komt aan bod, een kostenvergelijking tussen elektrisch vs. diesel wordt gepresenteerd en subsidiemogelijkheden en de overgangsregeling Zero Emissie Zone 2025 wordt besproken.

Organisatie: Gemeente Rotterdam
Presentatie:

- Paul van den Hurk – Gemeente Rotterdam
- Karin van Dijk – Gemeente Rotterdam (moderator)

5. Regie geeft emissievrije bouwlogistiek vleugels

Een digitaal tafelgesprek onder leiding van ABN AMRO, een van de convenantpartners. De bouwsector kent ambitieuze doelen als het gaat om verspilling en emissie.

Tegelijkertijd is het aantal logistieke functies binnen bouwbedrijven beperkt. Vreemd, gezien het feit dat logistiek en planning onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dat geldt zeker bij omvangrijke bouwprojecten, vaak in een binnenstedelijke omgeving waarin ruimte en leefbaarheid belangrijke thema’s zijn.

Vier tafelgasten gaan -samen met jou- in gesprek over hoe logistieke kennis in combinatie met centrale regie de transitie naar emissievrije bouwlogistiek vleugels kan geven.

Organisatie: ABN AMRO
Tafelgasten:

- Robert van Leeuwen – ABN AMRO Lease, senior relatiemanager sector Bouw
- Mighael Vroom – De Verkeersonderneming, coördinator Bouwlogistiek
- Nathan Dane – Vlot Logistics, projectmanager
- Bouwe van der Tuuk- Logistiek manager Dura Vermeer
- Bart Banning – ABN AMRO (moderator)

17.00 - 17.45         Netwerken
Netwerken kan in een online ruimte