Grote multinationals willen in 2030 elektrisch rijden

Een aantal multinationals heeft dinsdag aangekondigd dat zij uiterlijk in 2030 hun leasevloot vervangen voor elektrische auto's. Bij kleinere vrachtwagens van 3,5 ton tot 7,5 ton zal in dat jaar de helft elektrisch zijn. Ook zullen bedrijven investeren in de infrastructuur voor elektrisch rijden. 

Het initiatief komt van tien multinationals. Een deel daarvan (zoals energiebedrijf Vattenfall en LeasePlan) stappen voor hun medewerkers voor 2030 over op volledig elektrisch rijden. Anderen, zoals bijvoorbeeld het Duitse retailconcern Metro, zeggen toe om elektrisch opladen voor medewerkers en klanten breed beschikbaar te stellen en te stimuleren, of kiezen er voor om van taxi- en vervoersbedrijven te eisen dat door hun geleverd vervoer volledig elektrisch is.

De aangesloten multinationals zijn HP, Deutsche Post, Heathrow Airport, Ikea, Unilever, LeasePlan, het Chinese internetbedrijf Baidu. en Metro. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall en de Amerikaanse branchegenoot PG&E doen ook mee aan het initiatief. De bedoeling is dat andere grote ondernemingen zich aansluiten.

Schaalgrootte creƫren

Met de aankondiging, die gedaan is tijdens de Climate Week in New York, willen de bedrijven de overgang naar elektrisch rijden versnellen. 'Samen zenden wij een sterk signaal naar de markt dat er een grote vraag naar elektrische voertuigen is in 2030 of eerder, veel eerder dan de huidige prognoses aangeven', zo staat in een gezamenlijke verklaring. Het doel is dat door schaalgrootte de productiekosten dalen waardoor elektrisch eerder gemeengoed wordt.

Medewerkers LeasePlan rijden in 2021 elektrisch

LeasePlan meldt dat het de eerste grote fleet management-onderneming is die de leasevloot van de eigen werknemers vervangt voor louter elektrische auto's. 'Onze ambitie is dat al onze medewerkers in 2021 elektrisch rijden', aldus ceo Tex Gunning in een persbericht naar aanleiding van het initiatief. 'We moedigen andere bedrijven aan om hetzelfde te doen.' 

LeasePlan - dat mogelijk naar de beurs gaat - zegt klaar te staan om andere bedrijven te helpen bij de overstap. 'Het is de eenvoudigste manier voor ondernemingen om hun uitstoot te verlagen en de klimaatverandering tegen te gaan.'

Andere initiatieven 

Het initiatief van de grote multinationals staat niet op zichzelf. Ook bij andere ondernemingen is er draagvlak om de leasevloot volledig elektrisch te maken. Eerder deze maand meldde het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV afscheid te nemen van diesel- en benzineauto's. Alle aflopende leasecontracten worden vervangen voor volledige elektrische auto's. Tegen 2021 is de het oude wagenpark volledig vervangen.

BRON: Financieel dagblad