Ecostars Award-meeting 15 juni

Op 15 juni 2016 vond de Ecostars Award-meeting plaats. Dé aangelegenheid voor alle Ecostars-leden en een podium voor de leden die sterren hebben gekregen. De nieuwe certificaten werden uitgereikt door Esra Broekhof van de gemeente Rotterdam. Daarna stond zij kort stil bij het ontstaan en het doel van Ecostars. Afsluitend was er aandacht voor Frevue en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is Ecostars?

Ecostars is in 2011 gestart als een Europese erkenningsregeling. Het doel van Ecostars is om de luchtkwaliteit te verbeteren. En dan met name door het terugdringen van het brandstofverbruik van vervoerders. Transporteurs die meedoen met het Ecostars-programma kunnen sterren (stars) verdienen voor duurzame bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door met schonere voertuigen te gaan rijden. Hoe meer sterren, hoe schoner een bedrijf werkt. De maximale score is vijf. Door de sterren kunnen klanten snel en eenvoudig zien of het bedrijf schoon en milieuvriendelijk te werk gaat.

Ecostars in cijfers

Vijf jaar na de start staat Ecostars er goed voor in Rotterdam. Zo zijn er sinds de vorige bijeenkomst 35 leden bij gekomen. Dat brengt het totaal aantal leden op 189. Tijdens de meeting werden certificaten uitgereikt aan: Design Logistics, Aertgeerts Bouw BV, Peulen BV, Beercoo Schoonmaakgroep en Gebr. De Koning BV. Allen van harte gefeliciteerd!

FREVUE: emissievrij in Europa

Jos Streng van de gemeente Rotterdam gaf toelichting op het project Freight Electric Vehicles in Urban Europe, kortweg FREVUE. In dit project werken acht Europese steden samen, waaronder Rotterdam en Amsterdam. In elke stad doen bedrijven ervaring op met elektrische bestel- en vrachtwagens. Het project moet bijdragen aan emissieloze stadsdistributie in Europa in 2050. Streng is namens de gemeente Rotterdam bij dit project betrokken. Je leest er meer over in zijn blog op de website van Green Deal 010.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is iets waar Ecostar-leden zich mee bezig houden. Neem bijvoorbeeld Dhr. Docters van Leeuwen van Reijm: experts in groen- en afvalverwerking. Binnen hun organisatie is duurzaam ondernemen een belangrijke pijler. Doen ze een nieuwe investering? Dan kijken ze altijd naar de nieuwste technieken op het gebied van milieu- en energiebesparing, samenleving, ergonomie en veiligheid en duurzaamheid.

Design Logistics, gevestigd in de Waalhaven te Rotterdam, is gespecialiseerd in containertransport en handling van zeecontainers. Het wagenpark van Design Logistics is modern en van alle beschikbare middelen voorzien om het brandstofverbruik te verminderen. Maar daar stopt het niet. Het bedrijf coacht haar chauffeurs ook om zuiniger te rijden. Dit is mogelijk dankzij de slimme telematica in de wagens. Daarbij draait het om de (constante) bewustwording van chauffeurs. De vraag die centraal staat is: ‘Hoe kan ik verbeteren?’

Shell GTL Fuel schoner dan diesel

Als laatste was Robin Kuiper van Wel Mobiliteit aan het woord. Wel Mobiliteit heeft onderzocht of Shell GTL Fuel het milieu minder belast dan diesel. Om daar achter te komen is brandstofvergelijkend onderzoek gedaan op de RDM Campus Rotterdam en bij Terlouw Diesel Center. Conclusie: GTL Fuel van Shell kan diesel vervangen en heeft daadwerkelijke emissievoordelen. Meer weten? Neem dan contact op met Robin Kuiper.

3 november: Bijeenkomst Logistiek

Op 3 november is organiseert de gemeente Rotterdam de Bijeenkomst Logistiek. Dit doen we samen met TLN, EVO en De Verkeersonderneming. Noteer deze datum dus alvast in je agenda!