Bovag: 'Vraag elektrische bedrijfswagens in de lift' 

Elektrische bedrijfswagens zijn nog klein in aantal, maar brancheorganisatie Bovag voorziet een gouden toekomst. Door allerlei afspraken en regels om binnensteden in de toekomst alleen nog maar emissievrij te bevoorraden neemt, de vraag naar dit soort voertuigen komende jaren waarschijnlijk flink toe.

Eind 2017 reden er om precies te zijn 2210 elektrische bedrijfswagens rond met een gewicht lager dan 3,5 ton. Dat waren er een jaar eerder 1.628 en het jaar daarvoor 1.456. In de zwaardere categorie ging het slechts om 81 bedrijfswagens, tegen 66 eind 2016. In deze cijfers van Bovag zijn ook hybride voertuigen meegenomen.

Volledig elektrische truck is er nog niet

Echt volledig elektrische trucks zijn nu nog niet op de markt. Het Eindhovense bedrijf VDL werkt wel aan zo’n truck, waarmee straks bij uitstek grote winkels beleverd kunnen worden. Die wordt naar verwachting in het tweede kwartaal dit jaar gepresenteerd. Volvo komt volgend jaar met een elektrische truck evenals Renault. en het Amerikaanse Tesla kwam vorig jaar november met de elektrische Semi truck, waar het Rotterdamse transportbedrijf Breytner inmiddels een pre-order voor heeft geplaatst.

Waterstof op punt van doorbreken

Emissievrij rijden zou ook kunnen met auto’s op waterstof. Het aantal exemplaren daarvan is volgens Bovag nu nog min of meer te verwaarlozen, maar de verwachting is dat de waterstofauto binnenkort toch ook een keer zal doorbreken.

BRON: logistiek.nl