Bijeenkomst Stadslogistiek010 woensdag 17 februari

Op 17 februari vond in de Rotterdamse Schouwburg de tweede bijeenkomst van Stadslogistiek 010 plaats. Onder de noemer ‘Logistiek 010 in de Spotlights’ gingen verladers, transporteurs, winkeliers en vele anderen met elkaar in gesprek over de verduurzaming van de transport en logistiek in en rondom Rotterdam. Er waren verschillende workshops en een informatiemarkt waar deelnemers terecht konden voor de laatste informatie en initiatieven op het gebied van duurzaam vervoer.

Wethouder over duurzamer Rotterdam

Namens de gemeente sprak wethouder Pex Langenberg (D66) over de luchtkwaliteit in Rotterdam. De stad staat bekend om de goede bereikbaarheid: weinig venstertijden en fijne brede wegen. Op die manier wil Rotterdam ook graag bekend blijven. Maar dan zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit. Om die reden lijken maatregelen onvermijdelijk. Het vrachtwagenverbod op de ’s Gravendijkwal en de milieuzone zijn hier voorbeelden van, maar ook de Rotterdamse Chauffeurswedstrijd kan helpen om de lucht in Rotterdam schoner te maken.

Wethouder reikt Ecostar-certificaten uit

Veel bedrijven zijn al op de goede weg om transport in de stad duurzamer te maken. Langenberg reikte opnieuw Ecostar-certificaten uit aan verschillende bedrijven die hun wagenpark hebben verduurzaamd. De volgende bedrijven ontvingen een certificaat of kregen er een ster bij: De Haan Autotransport, A.P. Zeelenberg en zoon, Wisman Vervoerscentrum Dordrecht, SV.CO, Internationaal Transportbedrijf Jan Eskes, VHC Kreko Groep, Bek & Verburg, Maat Groep, Martin van den Bogerd, ISERO IJzerwarengroep, Gebroeders Den Otter, Giesbers en van der Graaf, Baas BV en Verstegen Spices & Sauces.

7 Square Endeavor

De Stadsschouwburg was niet toevallig het decor voor ‘Logistiek 010 in de Spotlights’. De schouwburg bevindt zich aan een plein dat onderdeel is van het project 7 Square Endeavor. Jeroen de Leeuw, initiatiefnemer van het project en procesmanager bij de Schouwburg, legde uit waarom de Stadsschouwburg een voorbeeld is voor groene ambities. Het Schouwburgplein in Rotterdam is één van de 7 pleinen wereldwijd die in 2020 40% klimaatneutraal willen worden en volledig groen in 2030. De toekomstvisie van 7 Square Endeavor: een goed bereikbaar plein, maar dan wel emissieloos. De Leeuw: ‘Dit is een ambitieus doel, maar er is al een hoop opgepakt. Zo zijn we aan het bekijken hoe we theatergezelschappen kunnen stimuleren om “the last mile” naar de Schouwburg klimaatneutraal af te leggen.’

Morgen in actie komen

Tijdens de afsluitende borrel maakte dagvoorzitter Jeroen de Veth (EVO) een rondje langs alle workshopleiders om de belangrijkste resultaten op een rijtje te zetten. Zo kwam in de workshop ‘Privileges’ de wens voor meer oplaadpunten naar voren en werd in de workshop ‘Brandstofvisie’ het idee geopperd voor de hyperloop (goederen transporteren door een tunnel in de grond). De uitgebreide verslagen van de zeven workshops kunt u hier teruglezen. De afsluitende boodschap van De Veth: ‘Ga niet zomaar naar huis, maar ga aan de slag met je nieuwe kennis en contacten. Vanaf morgen.’