13 december 2016

Stadslogistiek krijgt de aandacht die het verdient

Europese steden geven meer en meer aandacht aan het verbeteren van de logistiek in de stad. Politici in heel Europa zien dat zij hier een ook een rol in hebben. Zij willen samenwerken met het bedrijfsleven om de aantrekkelijkheid van de stad tegelijk met de logistiek te verbeteren.

1 en 2 december 2016 was in Rotterdam een congres voor verkeerskundigen uit verschillende Europese steden. Het congres werd georganiseerd door Polis: een Europees netwerk van steden en regio’s die samenwerken aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën en beleid voor lokaal transport. Maar liefst 450 verkeerskundigen uit binnen- en buitenland kwamen op het evenement af.

Schone stadslogistiek op de agenda

Waar schone en duurzame logistiek twee jaar geleden nog nauwelijks op de agenda stond, werd in Rotterdam bijna twee volle dagen over het onderwerp gediscussieerd. Want in alle steden speelt nagenoeg dezelfde problematiek. En op aantal vlakken hebben we elkaar echt nodig om een stap verder te komen. Samen met steden als Madrid, Parijs, Londen, en Rome discussiëren we over de rol van de overheid bij stadslogistiek. Welke nieuwe voorbeelden zijn er met bundelen, laden en lossen en bijvoorbeeld voertuigtechnologie. 

Innovatie in Londen en Rotterdam

In Londen is een website gelanceerd waar je voertuigen kan vergelijken: LoCity Commercial Vehicle Finder. Dit is een handige tool die inkopers van voertuigen helpt om de markt van voertuigen te overzien. En ondersteunt hen dus in het maken van hun keuze bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Dit is iets wat de gemeente Rotterdam samen met NT Publishers en Connekt ook voor andere logistieke (software-)producten aan het opzetten is.

Declaration of Intent verspreidt zich

Een oplossing waar de steden elkaar kunnen vinden is de noodzaak van beschikbare en betaalbare elektrische vrachtvoertuigen. Rotterdam is gestart met het verzamelen van de potentiële vraag naar deze voertuigen via de Declaration of Intent. Een soort petitie om fabrikanten te bewegen om serieus aan de slag te gaan met de ontwikkeling van grotere elektrische voertuigen. Daarnaast ondersteunt de Declaration of Intent een appèl richting Europese en nationale overheden en fondsen om de subsidie- en financieringsregelingen van elektrisch vervoer op te vangen. In een korte tijd hebben ook Amsterdam, Londen en Budapest een lijst met bedrijven die dit convenant hebben ondertekend. Door de gesprekken gaan nu ook andere Europese steden uit het Polisnetwerk bedrijven benaderen voor de Declaration of Intent. Samen staan we sterk en kunnen we een echte impact maken.