5 april 2017

Ideeën, geld, en innovatie samen brengen

Je hebt mensen met geweldige ideeen die de wereld kunnen verbeteren. Je hebt mensen die het geld weten te vinden. En je hebt mensen die technisch alles kunnen ontwikkelen. Helaas is het maar al te vaak dat deze mensen niet in dezelfde kamer zitten. Sterker nog, ze praten soms een hele andere 'taal'.

Mensen bij elkaar brengen

Het gevolg is dat geweldige ideeën in de vergetelheid raken, dat geld verkwanselt wordt aan nutteloos papierwerk, en dat technische hoogstandjes helaas nooit worden toegepast. Dat is jammer. In mijn werk probeer ik daarom vaak deze verschillende mensen wel bij elkaar te brengen. Hoe gaaf is het om samen met anderen buiten op straat toch die verandering te brengen die niemand voor mogelijk acht.

Om de kansen te grijpen moeten die zaken wel bij elkaar komen. Ik sta wel achter de stelling “dat het geld klotst tegen de kademuren”. Het lijkt wel, dat zolang je maar een goed idee hebt, er geld is. Alleen hoe weet je welke mogelijkheden er zijn? En wat is een goed idee en hoe vind ik een partner die me helpt om dit idee te realiseren? Gelukkig zijn er meer partijen die deze ambitie hebben om verschillende partijen bij elkaar te brengen. Zo heeft EVO een lijstje gemaakt van financiële mogelijkheden voor mensen met een goed idee in de transport sector. Dit lijstje is via deze link te vinden
 

Slechts 1 telefoontje

Dus laat dit een aanmoediging zijn voor al die mensen die te maken hebben met logistiek en een geïnspireerd zijn geraakt. Doe dan één telefoontje naar EVO, TLN of de gemeente Rotterdam Hoe eenvoudig is het om een eerste stap te zetten. Zij kunnen je koppelen aan de meeste geschiktste partij om jouw idee verder te brengen. Als extra tip wil ik meegeven dat je niet op voorhand je idee moet afdoen, maar laat andere meedenken wat de kansen zijn. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.
 
Tot slot een klein voorbeeld. Meerdere mensen in de sector kennen nog wel een Nederlandse subsidie, maar de Europese mogelijkheden zijn vaak onbekend. En onbekend maakt onbemind. Er zijn echt legio mogelijkheden van kleine tot grote bedragen, van makkelijk tot moeilijke procedures. Ook daarin kunnen de bovengenoemde partijen helpen.
 
Zo is er bijvoorbeeld het Horizon 2020 SME instrument Je kunt subsidie krijgen voor het door ontwikkelen en op de markt brengen van een innovatief product. Een vernieuwend maar wel beproefd product. Het product of idee wordt beoordeeld op hoe vernieuwend het is, de impact en de kwaliteit van het plan. Voor de eerste fase kan je 50.000 euro subsidie krijgen om het product verder te ontwikkelen. Voor de tweede fase kan je maximaal 70 procent krijgen, met een maximum van 2,5 miljoen euro. De grootste kans maak je als gevestigd jong bedrijf bent ( circa 3 jaar ) of als je veel ervaring hebt op technologische innovatie. Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland kan in één gesprek al laten weten of en hoe je kans maakt op deze subsidie. Neem gerust contact met mij op en ik help je verder.
 
Niet te vergeten: RVO heeft bijvoorbeeld ook een heel slim en makkelijk zoekmiddel om van de meest gebruikte subsidies diegene te vinden die voor jou interessant is.