7 juli 2016

Duurzaam Rotterdam: niet opleggen, maar helpen

Hoe zorgen we voor gezonde buitenlucht in de Rotterdamse binnenstad in 2020? Dat weten ondernemers beter dan de gemeente. Daarom horen we graag hoe we bedrijven het beste kunnen helpen.

Welke voertuigen zijn schoon én praktisch? Wat is de handigste manier om de logistiek te organiseren? Met welke regels maken we de lucht in de binnenstad gezond, maar blijft het centrum toch bereikbaar? Het doel van Green Deal Zero Emission Stadslogistiek Rotterdam is duidelijk: geen uitstoot meer van vervoermiddelen in de binnenstad in 2020. Maar hoe we dat kunnen bereiken, dat staat nog lang niet vast.

Geen Rotterdamse aanpak

Met 2020 in het vooruitzicht kun je als gemeente kiezen voor de aanval. Je commandeert vierentwintig dure onderzoeksbureaus om vanachter hun glimmende bureaus aan de andere kant van het land te bepalen aan welke regels onze transportbedrijven voortaan moeten voldoen. Of je geeft alle bedrijven argeloos subsidie om een elektrische vrachtwagen aan te schaffen die in 2010 goed werkte bij een transportbedrijfje dat wekelijks twee ladingen paperclips vervoert.

Maar die aanpak past niet bij Rotterdam. De gemeente wil niet zomaar van bovenaf opdragen waar bedrijven goed aan doen. Hiervoor hebben we simpelweg niet genoeg verstand van logistiek. Transportbedrijven zijn er dagelijks mee bezig en kennen de problemen. Hun ideeën, kansen, werken vaak beter in praktijk.

Zo doen we het in 010

Wat wél bij Rotterdam past, is samen goede ideeën uit de samenleving werkelijkheid maken. Daarom wil de gemeente graag helpen om ideeën vanuit de sector om te zetten naar de realiteit. Als gemeente kunnen zorgen voor de juiste faciliteiten. Zo helpen we bedrijven graag aan de juiste contacten, bieden we locaties aan en kijken we kritisch naar de regelgeving. Zo komen we samen tot bruikbare duurzame initiatieven.

Deze samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven krijgt al goed vorm in Rotterdam. Zo helpt de gemeente op dit moment logistiekbedrijf Baartmans. De twee ondernemers van dit familiebedrijf benaderden de gemeente met plannen voor zero-emissie retaildistributie. Hiervoor zochten zij een ontkoppelpunt aan de rand van de stad. Vanaf daar kan het bedrijf laad-eenheden de binnenstad in vervoeren met elektrische trucks. Het bedrijf benaderde de gemeente om te bepalen hoe we kunnen samenwerken. Voor het ontkoppelpunt is een locatie nodig. De gemeente helpt daarom met het regelen van een geschikte plek. Bovendien brengt de gemeente de ondernemers in contact met verschillende potentiële partners en klanten. Zo faciliteren we duurzame plannen, zonder dat we ze van bovenaf opleggen.

Draag ideeën aan

Heeft u een goed idee voor duurzamer transport in Rotterdam? De gemeente helpt u graag om uw initiatief te faciliteren. Neem contact met ons op en werk samen met de gemeente aan een schoner Rotterdam.