BREYTNER: ZERO EMISSION TRANSPORT                 

Marie José en Jeroen Baartmans, oprichters en directie van BREYTNER, zien luchtkwaliteitsproblematiek als een uitdaging en niet als een belemmering. Daarom werkten zij in samenwerking met partner Vlot Holding een concept voor een Zero Emission totaaloplossing uit. Dit concept kennen we nu als BREYTNER: het eerste core business Zero Emission Transportbedrijf van Europa.

Toekomstbestendige stadsdistributie

Stadsdistributie moet steeds schoner. En ondernemers moeten hier iets mee. Maar doen dat niet altijd of hebben onvoldoende middelen om dat te doen. Dit geldt met name voor vervoerders en verladers die met zware vrachtwagens rijden. In tegenstelling tot elektrische bestelbusjes, rollen deze namelijk nog niet zomaar de fabriek uit. Voor ondernemers is dit een kostbare investering, waar risico mee gepaard gaat. Tegelijkertijd gaan fabrikanten er niet mee aan de slag omdat bedrijven er niet naar vragen. BREYTNER doorbreekt deze cirkel en investeerde in 100% elektrische vrachtwagens waar andere bedrijven tegen een vergoeding gebruik van kunnen maken.

The last mile

De focus van BREYTNER ligt volledig op de laatste kilometers. De 100% elektrische vrachtwagens van BREYTNER zijn uitgerust met een wissellaadbaksysteem. Hierdoor kan de bak van de ene wagen gemakkelijk op de wagen van BREYTNER worden geplaatst. De lading hoeft dus niet overgeladen te worden. Hierdoor kunnen vervoerders en verladers die lange afstanden overbruggen ook van onze service gebruikmaken. Het wisselen gebeurt aan de rand van de stad, bij een zogenaamd Logistiek Ontkoppelpunt (LOP). Vanaf daar brengt de elektrische vrachtwagen de goederen schoon en stil naar de plaats van bestemming.

Het wagenpark: 100% groen

BREYTNER heeft een bijzonder wagenpark. Dat bestaat namelijk uitsluitend uit 100% elektrische vrachtwagens. De basis van deze 19-Ton bakwagens is een reguliere distributietruck met hetzelfde laadvermogen en wendbaarheid. Daarmee is hij bij uitstek geschikt voor binnenstedelijke distributie. De vrachtwagens beschikken over een laadklep en zijn volledig luchtgeveerd. Overigens betekent Zero Emission bij BREYTNER ook echt Zero emission. Zo rijden de trucks op groene stroom die wordt opgewerkt met eigen zonnepanelen.

BREYTNER en Green Deal

Op 27 juni 2016 werd BREYTNER gelanceerd. Tegelijkertijd werd het bedrijf officieel partner van Green Deal 010. Dat was geen verrassing. BREYTNER en de gemeente zijn al langere tijd met elkaar in gesprek. Daarnaast past de core business van BREYTNER zo goed op de doelstelling van de gemeente (Emissievrije logistiek) dat een samenwerking eigenlijk niet meer dan logisch is.