Elektrisch wegtransport: doorbraak staat voor de deur

Bestelbussen en vrachtwagens worden steeds vaker elektrisch aangedreven. Ondernemingen die actief zijn op de ‘last mile’ nemen daarbij het voortouw. Zo nam DHL nam het bedrijf Streetscooter over, en beschikt sindsdien over een groot aantal bezorgauto’s. Die worden ingezet in 100 Nederlandse steden. Online supermarkt Picnic is al sinds de oprichting, bijna twee jaar geleden, actief met elektrische voertuigen voor de bezorging van boodschappen aan huis.

Logistiek010, dat de logistiek in Rotterdam slimmer en schoner wil inrichten hoopt dat elektrische stadsdistributie een hoge vlucht zal nemen. Elektrisch vervoer is schoner, zuiniger en stiller dan traditionele bestelwagens.

Het zijn echter inmiddels niet alleen bestelwagens meer die elektrisch onderweg zijn. Ook grotere vrachtwagens worden duurzamer, zo demonstreert transportbedrijf Breytner, dat zich in Rotterdam profileert als zero emissie transportonderneming. Het bedrijf liet twee MAN-bakwagens ombouwen tot elektrische vrachtwagens en voegt binnenkort twee omgebouwde Mercedes-Benz Antos-bakwagens aan het wagenpark toe.

Autofabrikanten onderzoeken, samen met kennisinstellingen als TNO, de seriematige productie van zwaardere vrachtwagens die elektrisch worden aangedreven. Als overgangsmodel wordt daarbij ook gekeken naar hybride aandrijvingen.

Qua infrastructuur kan het, elektrisch rijden. Er is geen ander Europees land met zoveel laadpunten als Nederland. 

Interessante oplossingen

Luchtkwaliteit en geluidshinder zijn serieuze problemen voor de stedelijke omgeving.

Bekijk oplossing

Een forse toename van het gebruik van elektrische bestelauto’s zou een van de oplossingen kunnen zijn bij het terugdringen van uitgestoten emissies.

Bekijk oplossing

TNO leidt een Europees project met een uitdagend doel!

Bekijk oplossing

De elektrische voertuigen van de online supermarkt zijn het komende jaar in nog eens tien tot vijftien steden te vinden.

Bekijk oplossing

Streetscooter is het nieuwe wapen van DHL in de strijd om de last mile.

Bekijk oplossing