Verslag van 10e editie Logistiek010 - 7 november 2019

In het kasteel

Het kasteel van Sparta was het decor van de 10e editie van Logistiek 010. Het thema voor deze 10ebijeenkomst was terugblikken en vooruit kijken. Moderator Cees Vingerling: “Er is de afgelopen vijf jaar een mooie community gebouwd van enkele honderden organisaties en bedrijven en dat aantal is nog steeds groeiende. Deze kennis- en informatiebijeenkomsten worden georganiseerd door Transport en Logistiek Nederland (TLN), evofenedex, De Verkeersonderneming, de gemeente Rotterdam en de MRDH.”

Er zijn er veel mooie beelden gemaakt die we graag delen. Was u ook van de partij? Bekijk hier de foto’s

Terugkijken en vooruitkijken

“Duurzaam vervoer in de stad is belangrijk. Dat kan de gemeente niet alleen maar vindt plaats in samenwerking met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door het ECOSTARS programma. Hoe meer sterren, hoe duurzamer u vervoert en dan krijgt u als bedrijf ook een streepje voor bij aanbestedingen,” aldus Jan Robbert Albrechts , coördinator Goederen Logistiek van de gemeente Rotterdam. “Maar de gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld . Zo rijden er 100% elektrische vuilniswagens door de stad. Om te komen tot zero emissie stadslogistiek zijn er zes stappen opgesteld. Doe met ons mee en neem contact op via info@logistiek010.nl. Dan informeren wij u ook over de nieuwe subsidieregeling om de bouwlogistiek anders in te regelen. 

De presentatie van Jan Robbert Albrechts vindt u hier

Disruptie

“Er komt een vloedgolf van automatisering op ons af,” is de stelling van futurist Christian Kromme. “Het menselijke gedrag is de grote aanjager van disruptie want dat gaat over menselijke kracht. Zo is Apple ingehaald door Spotify, etc. Voor disruptie moet je uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen doen. Bedenk daarbij dat evolutie niet gedreven wordt door plannen maar door het maken van fouten en daarvan te leren. Technologie helpt dan om samen te werken en om complexe problemen op te lossen. In de toekomst gaan we naar een driedimensionaal logistiek systeem, ook via de lucht. Hoe relevant zijn we nog als mens? Robots gaan veel repeterende taken die stress veroorzaken overnemen. Daar zijn ze ook heel goed in. Daardoor gaan er zeker banen verdwijnen. De banen die overblijven zijn niet te digitaliseren. Dan komt er weer ruimte voor voorstellingsvermogen. Kortom:

 • Go digital
 • Stay human
 • Focus op menselijke behoeftes en gedrag
 • Werk aan je soft skills

Workshops

Tijdens de bijeenkomst kreeg men de gelegenheid om 1 van de 4 inspirerende workshops bij te wonen of aanmelden voor een rondleiding op het Zero Emissieplein. Aan de rechterzijde vind u een kort verslag per workshop.

Kennisplein

Verschillende organisaties deelden hun kennis op het gebied van onze thema’s schone techniek, slimme logistiek, goed gedrag en goed geregeld.

Deelnemende organisaties op het Kennisplein:

 • MAN Truck & Bus i.s.m. Wierda Hybrid Technologies
 • Van Blitterswijk Eco Mobiliteit
 • Streetscooter
 • Rolling the City
 • Last Mile Transport Solutions
 • AIXAM MEGA Nederland
 • DON Opleidingen
 • Gemeente Rotterdam

Weerzien

Een belangrijk onderdeel is ook bijpraten & ontmoeten van elkaar. Vakgenoten zijn volop in gesprek tijdens de afsluitende netwerkborrel. Wederom een geslaagde bijeenkomst. Op naar de 11e editie!