programma's

Ecostars

Zeggen dat je bedrijf zoveel mogelijk duurzaam werkt is makkelijk, maar hoe weten je klanten dat zeker? Dat kan met ECOSTARS, een Europese erkenningsregeling voor duurzame vervoerders van vracht en personen. De gemeente Rotterdam doet sinds 2013 mee met het ECOSTARS-programma. Hierin is de gemeente uniek in Nederland.

Wat is ECOSTARS?

De Europese Unie startte het programma ECOSTARS in 2009. Daar dezen 7 Europese steden en regio’s aan mee. Naast Rotterdam waren dit onder andere South Yorkshire (Engeland), Cantabria (Spanje) en Parma (Italië). Het Europese project is in mei 2014 afgelopen, maar wordt door de gemeente Rotterdam voortgezet.

Voor wie is ECOSTARS?

ECOSTARS is voor alle nationale en internationale vracht- en personenvervoerders in Nederland. Of ze nu in de publieke sector werken of kleine onafhankelijke vervoerders zijn. Onder vrachtvervoer vallen busjes en vrachtwagens en onder personenvervoer bussen, touringcars en minibusjes.

Hoe werkt ECOSTARS?

Via het ECOSTARS-programma kunnen transporteurs sterren verdienen voor duurzame bedrijfsvoering. Dat begint vaak met een vrijblijvend advies hoe zij (meer) brandstof kunnen besparen. Aan de hand van het aantal sterren kunnen klanten snel en eenvoudig zien hoe schoon en duurzaam een vervoerder te werk gaat. De maximale score is 5 sterren. Los van de brandstofbesparing, leveren 5 sterren de vervoerder goede publiciteit op. Daardoor zullen potentiële klanten hem sneller vinden. Bovendien krijgen transporteurs met veel sterren voordeel in de stad en hebben ze een streepje voor bij opdrachten van de gemeente.

400 certificaten in Rotterdam

Inmiddels zijn in Rotterdam al 400 ECOSTARS-certificaten uitgedeeld. Organisaties die hun bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken, kunnen zich opnieuw laten beoordelen en zo een extra ster verdienen. Zo werken transportbedrijven en andere vervoerders in Rotterdam uiteindelijk toe naar 5 sterren voor duurzaamheid.

Meer informatie en aanmelden

Transportbedrijven in Rotterdam kunnen zich vrijwillig aanmelden voor het ECOSTARS-programma. In een audit wordt dan vastgesteld hoe duurzaam een bedrijf werkt. Wilt u meer informatie over ECOSTARS? Stuur dan een mail naar ecostars@rotterdam.nl. Wilt u zich direct aanmelden? Dat doet u zo:

1. Neem contact met ons op via ecostars@rotterdam.nl en zet in het onderwerp ‘Aanmelden ECOSTARS.

2. Onze adviseurs  maken we een afspraak om bij u langs te komen voor een audit, tijdens deze audit verzamelen zij alle benodigde informatie over uw bedrijf.

3. Als alle gegevens over uw bedrijf compleet zijn, volgt uit de audit  uw score, uitgedrukt in sterren.

4. Uw bedrijfsprofiel én uw sterrenscore worden gepubliceerd op onze website. Daarnaast krijgt u advies over hoe u nog meer sterren kunt verdienen.